het beeld: mimesis herbekeken
deel VI: de compositie van verschijning en mimetisch medium

hoofdstuk 3: in beelden voor de lagere zintuigenINLEIDING

Inzake monosensoriŽle lagere zintuigen kunnen we kort zijn: belangrijker is het aandeel van lagere zintuigen in plurisensoriŽle beelden. We komen daarop terug in volgend hoofdstuk. (Deden we dat?0


1. DE COMPOSITIE VAN DE VERSCHIJNING

MonosensoriŽle tactiele composities zijn qua compositie van de vorm vergelijkbaar met de compositie van visuele vormen, al vallen hier de dimensies van kleur en toon weg. In de andere parameters (passieve weerstand, actieve kracht of druk, en textuur) is er als compositie meestal homogeniteit of herhaling. Ook is er hier geen sprake van tweedimensionaal medium of tweedimensionaal perspectief, zodat er ook geen dialectiek is op dat vlak.

Dat geldt grosso modo ook voor de geur, waar er als compositie in de regel alleen homogeniteit is op pure optelling in de tijd zoals in de geurmachine van Huxley. Gustatieve beelden bestaan niet, en er zijn dus alleen composities van werkelijke smaken.


2. DE COMPOSITIE VAN HET MIMETISCH MEDIUM

Bij tactiele beelden is de compositie bij beide dezelfde, tenzij in de dimensies die suggestief zijn of geneutraliseerd, maar die mogelijkheid is bij mijn weten inzake beelden alleen theoretisch. Bij gustatieve beelden is bij presentatie onder een geurmasker het medium suggestief (niet dezelfde uitbreiding), maar zowel de suggestieve als de uitgebreide zijn homogeen van compositie.

 
 
ontdek
mijn nieuwe e-boek:


zelfomslag

het zelfbeeld
tussen spiegel en dagboek