het zelfbeeld tussen spiegel en dagboek 

Uitgenodigd om voor rekto:verso een artikel te schrijven over het zelfportret, raakte ik al snel geboeid door de manier waarop de mens omgaat met zijn zelfbeeld - en met het zelf dat daarbij in beeld komt. Ook bij mijn lezers bleek dit onderwerp gevoelige snaren te raken. En de stof bleek erg geschikt om enkele inzichten over het beeld aan de praktijk te toetsen. Aanleiding genoeg om het onderwerp wat uit te diepen en in een bredere context te plaatsen.
Wat resulteerde in dit e-book (ook online te lezen)

Een onderzoek naar het zelfbeeld in de diverse kunsten, naar de plaats die het inneemt tussen de andere genres, en naar de rol die het speelt bij de uitbouw van ons zelfbewustzijn.

Fragment uit de epiloog:
'Het in de marge verdwijnen van de waarneming, en het uiteindelijke vervagen van elke herinnering aan het werkelijke leven van zowel uitverkorenen als vielzuvielen, maakt in volle omvang duidelijk hoe van het zelf alleen overleeft wat tot beeld is geworden. Of hoezeer, omgekeerd, imaginaire zelven - van goden tot romanhelden - het best kunnen stellen zonder het werkelijke zelf van de arme stervelingen die, van geboorte tot dood altijd bij zichzelf tegenwoordig, die eindeloze paternoster moeten afbidden van het hier-en-nu - het enige, overigens, wat van dat zelf werkelijk is.'

Verkrijgbaar op Amazon.
Heb je geen Kindle, download gratis je Kindle App,
en je kunt het boek lezen op je smartphone, tablet, of computer.


inhoudstafel:

voorwoord
 inleiding
 proloog over het zelf
 visueel zelfbeeld
 auditief zelfbeeld
 audiovisueel zelfbeeld
 voorgesteld zelfbeeld
 en zelfverhaal
 het zelfbeeld tussen de andere genres
echt zelf, zelfbeeld, en zelfteken
mengvormen
epiloog over het zelfbewustzijn


Stefan Beyst, zomer 2015.
 facebook facebookvolg    twitter