home over kunst over kunstenaars besprekingen info/contact

TOEPASSINGEN: MIMETISCHE OBJECTEN


Hieronder volgen een aantal toepassingen van de kunsttheorie van Stefan Beyst

In de loop van 2006 zullen steeds meer voorbeelden worden toegevoegd tot we uiteindelijk een overzicht hebben van de belangrijkste - of meest in het oog lopende - realisaties op het vlak van objecten die nabootsingen zijn. Als je wilt verwittigd worden van nieuwe toepassingen, stuur dan gewoon een mail met de vermelding 'oefeningen'.

Omdat vele lezers via zoekmachines rechtstreeks op de naam van een kunstenaar uitkomen, moeten we elke bijdrage schrijven alsof ze een op zich staand geheel is. Daarom zijn herhalingen niet uitgesloten, waarvoor we het nodige begrip vragen....


ALFABETISCH:


Arman Beuys Ernst Jungen Oppenheim

HISTORISCH:


PABLO PICASSO (1881-1973)

Van Picasso stamt het schoolvoorbeeld van een mimetisch object: de stierenkop van 1943. Door hun combinatie worden twee werkelijke objecten - het zadel en het stuur van een fiets - tot het medium van de verschijning van een ander: een stierenkop.

In andere werken integreert Picasso werkelijke objecten in driedimensionale nabootsingen. Ze worden daardoor tot medium voor de verschijning van een onderdeel van het nagebootste onderwerp. Al in de tijd van het kubisme integreerde Picasso echt krantenpapier in zijn collages en een echte absintlepel in zijn absintglas. Schoolvoorbeeld zijn echter de kruiken die tot uiers van een geit worden omgetoverd (1950)





MAX ERNST (1891-1976)

Integreert vanaf de twintiger jaren soms werkelijke objecten (hout, traliewerk, varens enzovoort.) in tweedimensionale werken schilderijen waarin ze dan als mimetisch object worden geïntegreerd (Vogel im Käfig, 1963). Ook in beelden maakt hij vooral in de vijftiger jaren gebruik van bestaand materiaal, al wordt het vervolgens in de regel daarna in brons gegoten. Goede voorbeelden zijn Capricorn (1947) en 'Microbe vu à travers un tempérament' (1964).





MERET OPPENHEIM (1913-1885)

Méret Oppenheim is bekend vanwege haar 'Déjeuner en fourrure', dat behoort tot de surrealistische design. Van een heel andere aard is 'Ma gouvernante' (1936). Door de presentatie op de schotel en de toevoeging van de versierselen aan de hakken, wordt het paar schoenen omgetoverd tot een een lichaam dat ingesnoerd is met draden en onmiskenbaar de trekken van geslachtsorganen verkrijgt: een 'objet de désirs' van divers pervers allooi. Dit is dus wel degelijk driedimensionale mimesis ('beeldhouwkunst').





ARMAN (1928)

Arman is vooral bekend vanwege zijn accumulaties die geen nabootsingen zijn, maar gewoon tentoongestelde werkelijkheid. Pas in accumulaties als 'Les Chromosomes' van 1963 heeft het onderschrift tot gevolg dat we - met enige goede wil - de vorken lezen als bezielde wezens die, zoals spermatozoïden (wat een betere titel zou zijn geweest) ergens heen bewegen, in dit geval niet met vredelievende bedoelingen. De vorken worden hierdoor getransformeerd in iets anders dan wat ze zijn. Hier hebben we te maken met - zij het niet al te overtuigende - mimesis.





BEUYS (1921-1986)

De meeste objecten van Beuys zijn niet-verbale statements, en we bespreken ze dan ook onder 'Kunst of discours?'.

Maar sommige installaties of assemblages van Beuys zijn wel degelijk nabootsingen. Dat is het geval als werkelijke objecten worden gecombineerd tot een geheel dat in de werkelijke wereld onmogelijk kan voorkomen, zonder dat we ze daarom als niet-verbale tekens gaan lezen. Een goed voorbeeld is 'Das Rudel' (1969), dat we kunnen beschouwen als een soort theatermet objecten in plaats van met acteurs.





BRIAN JUNGEN (°1970)


De Canadese kunstenaart Brian Jungen werd bekend met zijn

Prototypes of New Understanding

(1998-2003), een reeks maskers geassembleerd met onderdelen van Nike schoenen. Hij gebruikt ook andere materialen zoals plastic stoelen. Al beroept hij zichzelf op Duchamp and Warhol, zijn creaties zijn geen niet-verbale uitspraken, maar volbloed mimesis, eerder in de traditie van Picasso's Stierenkop.

© Stefan Beyst, 2005/2006



Reacties: beyst.stefan@gmail.com



Op de hoogte blijven van nieuwe teksten: mailinglist


zie ook: stefan beyst over hedendaagse kunstenaars


zoek op deze site

powered by FreeFind