home over kunst over kunstenaars besprekingen info/contact
freddy schoofs

twee landschappen: scherpteperspectief

english version forthcoming


Naast het oerschema van het landschap, draagt een ander fenomeen bij tot de expansie van de ruimte op deze doeken: het opvoeren van het aantal en de articulatie van de trappen van de scala van het scherpteperspectief.

Ook hier gaat het om het systematisch opdrijven van een natuurlijk geven: dat vormen vager worden naar de einder toe. De werking is het meest uitgesproken in (2). De scherptescala vertrekt bij de brede 'tweekleurige' stroken op de achtergrond (a). Haaks daarop waaieren vanaf de horizon meer uitgesproken stroken naar voren uit (b), die zich vervolgens tot driedimensionale organische structuur ontplooien waar de stroken zich tot ribbels met duidelijke schaduwen ontwikkelen (c), die zich ook nog in de lengte articuleren (d) alvorens uiteen te vallen in de proliferatie van tweedimensionale zwarte scherpe vlakken en eendimensionale scherpe witte lijnen boven een diepe; strookloze, zwarte donkerte (e).a


b


c


d


e

In (1) lopen twee scherptescala's over elkaar heen. In een eerste scala - van de eerste over de tweede naar de derde kolom - vertrekken we van witte vlekken die opdoemen uit de donkere achtergrond om te eindigen bij zwarte vlekken die doorschemeren achter een witte voorgrond, met als tussenstadium lichtere vlekken op donkere achtergrond en zwarte vlekken op lichtere achtergrond. Hierover loopt een tweede scala - van de bovenste naar de onderste rij - waarbij bovenaan de vormen met wazige randen in elkaar overgaan, terwijl ze naar onder toe in steeds meer uitgesproken lineaire grenzen van elkaar worden gescheiden, met in het midden een tussenstadium. Diagonaal gelezen is er ook een progressie van vlekken linksboven, over omlijnde vlekken in het midden, naar lijnen rechtsonder.


Terug naar de tekst


Stefan Beyst, januari 2013


Uw reactie: beyst.stefan@gmail.comOp de hoogte blijven van nieuwe teksten: mailinglist


Zie ook: stefan beyst over hedendaagse kunstenaars

zoek op deze site:powered by FreeFind


Valide CSS!