home over kunst over kunstenaars besprekingen info/contact

TOEPASSINGEN: VERBEELDINGEN

Hieronder volgen een aantal toepassingen van de kunsttheorie van Stefan Beyst


ALFABETISCH:

Beuys Delvoye Duchamp Vostell


HISTORISCH:


MARCEL DUCHAMP (1887-1968)


Vele van de objecten van Marcel Duchamp zijn statements over kunst of tentoongestelde objecten.

Een ander geval is ''Fresh widow' (1920). Dat object is gebaseerd op een woordspeling: 'French window' heet het soort venster dat Duchamp door een schrijnwerker liet uitvoeren. Het glas is vervangen door zwart leer. Het lijkt een kunstwerk met onderschrift, maar is in feite alleen een soort raadsel, waarvan de oplossing erin bestaat te weten dat het raam in kwestie 'French window' heet. De enige relatie die dit raadsel met kunst onderhoudt is dat het mogelijk een of andere commentaar is op de relatie tussen schilderij en onderschrift (en mogelijk ook op de relatie tussen kunstwerk en eigenhandige uitvoering). Als zodanig is het een niet-verbaal statement over kunst dus, maar geen kunstwerk. Afgezien daarvan is er hier sprake van een omzetting van een verbale uitdrukking in een beeld. Het woord wordt vertaald in object, maar wordt daarom nog niet tot kunst.

© Stefan Beyst, januari 2006WOLF VOSTELL (°1932-1998)

In het kader van Fluxus was Wolf Vostell de auteur van heel wat Aktionen. In 1969 maakt hij 'Ruhender Verkehr', een Opel Kapitän met beton overgoten.

Dit driedimensionaal object in beton is ongetwijfeld een nabootsing, maar als nabootsing nauwelijks interessant. Interessant is het object pas als verbeelding van de titel 'Ruhender Verkehr'. Deze verbeelding is bedoeld als statement over de paradox van het verkeer dat in de steden tot stilstand leidt, waarom we dit beeld ook bespreken bij 'Statements'

© Stefan Beyst, januari 2006


JOSEF BEUYS (1921-1986)

Josef Beuys is in de eerste plaats bekend om zijn niet-verbale statements over de werkelijkheid. Daarnaast maakte hij ook assemblages die omzettingen zijn van woord in beeld. Een goed voorbeeld is: 'Wenn du dich schneidest, verbinde nicht den Finger sondern das Messer'. Na interpretatie heeft deze assemblage niets met kunst te maken heeft: het is een morele aanbeveling in de trant van Christus' uitspraak over de klap op de wang. Wat niet wegneemt dat ze zonder interpretatie niet van de nodige charme is ontbloot. En deze charme is met enige goede wil de charme van objecten die een voorstelling oproepen, met name die van een man die na door het mes te zijn gesneden het mes verbindt in plaats van zijn vinger.

© Stefan Beyst, januari 2006


WIM DELVOYE (°1965)

Wim Delvoye is in de eerste plaats bekend om zijn niet-verbale statements over kunst zoals 'Cloaca' (2000). In andere werken is er sprake van het omzetten van verbale formuleringen in beelden, zoals in 'Rose de Vents':Ongetwijfeld zijn de beelden als zodanig nabootsingen, maar ze zijn ondergeschikt aan de verbeelding van de uitdrukking 'Windroos'. Slechts instrumentele mimesis dus.

© Stefan Beyst, januari 2006


Reacties: beyst.stefan@gmail.comOp de hoogte blijven van nieuwe teksten: mailinglist


zie ook: stefan beyst over hedendaagse kunstenaars
zoek op deze site

powered by FreeFind