het beeld: mimesis herbekeken
deel V: de wisselwerking tussen verschijning en mimetisch medium

hoofdstuk 3: in het tactiele en olfactieve beeld1. GEUR

Vermits geur meestal de verschijning zelf is, is het oflactieve mimetische medium perfect heteronoom. Er is dus geen autonomie denkbaar, en dus evenmin realisering van pseudoheteronomie door aanpassing van de verschijning aan het medium, noch aanpassing door neutralisering of suggestie. Nog minder kan er sprake zijn van wisselwerking tussen het autonoom medium en de verschijning.


2. TASTZIN

Hier zijn vier parameters: vorm/(passieve)weerstand/(actieve)kracht/textuur. Alleen een verschijning die alle variaties in alle parameters kan weergeven is hier heteronoom.

Aanpassing van de verschijning aan het mimetisch medium vinden we bij veel knuffelpoppen, die onder de parameter passieve weerstand alleen zachtheid kunnen vertonen, en niet ook de hardheid van knoken.

In alle gevallen van neutralisering is er sprake van een autonoom medium. Pseudoheteronomie kan hier worden gerealiseerd door aanpassing van de verschijning - een supererectiele onbuigzame kunstpenis, een supergladde, textuurloze huid. Minder overtuigend is kneedbaar objcet ('lichaam') zonder vorm. Bij vorm-weerstand-textuurmedia - tastobjecten die Ún de vorm (dan ook meestal visueel) Ún de weerstand Ún de textuur nabootsen, maar waarbij de kracht is geneutraliseerd zoals bij knuffeldier, knuffelpop, fopspeen, kunstvagina, sekspop - kan de aanpassing worden gerealiseerd door de 'wederkerigheid' op te heffen: volstrekte, onbezielde passiviteit.


3. SMAAK

Bij de smaak komt geen beeld tot stand, maar als dat het geval zou zijn, zou er sprake zijn van een perfect heteronoom medium omdat smaak meestal gewoonweg een extrtact is. 
 
ontdek
mijn nieuwe e-boek:


zelfomslag

het zelfbeeld
tussen spiegel en dagboek